Trem - 22.02.2008. - 23.02.2008.

-   12. zimski uspon   -
    Suva Planina se nalazi ne jugoistoku Srbije.Prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Udaljena svega dvadesetak kilometara od Niš, predstavlja izvanredan prirodni rezervat koga rado posecuju planinari i mnogobrojni ljubitelji prirode. Zbog veoma male količine vode, planina je i ime dobila - Suva planina. Severne strane suve planine su odsečene i pravi su izazov mnogobrojnim alpinistima. Južne padine su blage i prekrivene travnatim tepihom.


Najviši vrh Suve planine je Trem visok 1810 m. Devojački grob, prevoj izmedu Sokolovog kamena i Trema daje osnovno obeležje planini, po čemo je prepoznatljiva sa okolnih visova. Posebni doživljaj je izlazak sunca gledajući sa Jastrepca. Tada sunce izvire iz sedla. Suva planina je od 2002. godine pod zaštitom države. Na Suvoj planini se nalazi skijaški kompleks -Bojanine vode sa 900m dugačkom skijaškom stazom. Tradicionalno se, na ovoj planini, organizuje republička planinarska akcija pod nazivom Zimski uspon na Trem, jedna od najposećenijih akcija Srbije sa preko 1000 planinara.

Planinari Pobede su krenuli u petak popodne ka Suvoj planini. U zakazano vreme stižemo u Nišku banju, prijavljujemo se organizatoru pa na spavanje. Grupa se smestila u privatnim kućama i na podmetače u jednoj od učionica škole, gde se nalazio i štab akcije.

Sutradan nakon otvaranja akcije,krenuli smo autobusima do Gornje Studene, polazne tačke za uspon na Trem. Krenula je ogromna kolona ka Bojaninim vodama. Staza vodi asfaltom i ponekom prečicom. Lep sunčan dan je obećavao pravi užitak mnogim planinarima.

Na Bojaninim vodama smo napravili kratku pauzu i nastavili dalje ka Tremu.

Počinje i prvi sneg da se tabana.

Širokim kolskim putem stižemo do raskrsnice gde se sa glavnog puta odvaja uska staza ka Devojačkom grobu, poznatom prevoju na Suvoj planini. Penjemo se severnim zasneženim stranama planine.

Na prevoju se odmaraju grupe.

Čeka nas dosadan uspon.

Južne padine su delimično zasnežene.

Krivudavom stazom, po mirnom i sunčanom vremenu izlazimo na najviši vrh Suve planine. Pečatimo knjižice, slikamo se sa društvenim obeležjima, odmaramo.


Za pet sati smo od Gornje Studene izašli na Trem, preprešačivši 11km sa visinskom razlikom od 1500m.
Na vrhu ogromna grupa planinara, jedni pristigli umorni, drugi se vraćaju. Istom stazom smo krenuli ka prevoju. Silaženje je brže ali se stalno zastajkuje i pozdravlja sa poznatim planinarima.


Odmorili smo se i okrepili na Devojačkom grobu pa ponovo uskom stazom do sledeće stanice gde nas je čekao vruć čaj. Oko pet popodne ponovo smo na početku. U Gornjoj Studeni pravi vašar. Verovatno se ovoliko ljudi ne skupi ni pri velikim seoskim svetkovinama. Malo smo se podmirili vojničkim pasuljem, sačekali zaostale planinare i krenuli za Beograd.
Stižemo u Beograd u 22.30h. Do sledećeg zimskog uspona na Trem, dovidjenja.Beograd, 28. februar 2008.
vodja puta: Vladislav Matković
izveštaj i fotografije: Vladislav Matković
PD Pobeda, Beograd