Suva Planina – 13. Zimski uspon na Trem

20.02. – 21.02.2009.
Suva Planina se nalazi na jugoistoku Srbije. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Udaljena svega dvadesetak kilometara od Niša, predstavlja izvanredan prirodni rezervat koga rado posećuju planinari i mnogobrojni ljubitelji prirode. Zbog veoma male količine vode, planina je i ime dobila - Suva planina. Severne strane Suve planine su odsečene i pravi su izazov mnogobrojnim alpinistima. Južne padine su blage i prekrivene travnatim tepihom.
Najviši vrh Suve planine je Trem, visok 1810m. Devojački grob, prevoj izmedu Sokolovog kamena i Trema daje osnovno obeležje planini, po čemu je prepoznatljiva sa okolnih visova. Poseban doživljaj je izlazak sunca gledajući sa Jastrebca. Tada sunce izvire iz sedla. Suva planina je od 2002. godine pod zaštitom države. Na Suvoj planini se nalazi skijaški kompleks - Bojanine vode sa 900m dugačkom skijaškom stazom. Tradicionalno se, na ovoj planini, organizuje republička planinarska akcija pod nazivom Zimski uspon na Trem, jedna od najposećenijih akcija Srbije sa preko 1000 planinara.

Nevreme, koje je zahvatilo jugoistočnu Srbiju, pokolebalo je mnogobrojne planinare da učestvuju na trinaestom zimskom usponu na Trem. Po ko zna koji put, upornost se isplatila. Planinari Pobede su krenuli u petak popodne ka Suvoj planini. U zakazano vreme stižemo u Nišku banju, prijavljujemo se organizatoru pa - na spavanje. Grupa se smestila u privatnim kućama i na podmetače u jednoj od učionica škole, gde se nalazio i štab akcije.

Sutradan nakon otvaranja akcije, krenuli smo autobusima do Gornje Studene, polazne tačke za uspon na Trem. Do Jelašnice smo nekako stigli a dalje, po ionako uzanom putu, sada sa velikim snegom - jedva smo se probili do Gornje Studene. Krenula je kolona ka Bojaninim vodama. Staza vodi asfaltnim putem koji se jedva prepoznavao od ogromne količine snega. Na Bojaninim vodama smo napravili kratku pauzu i nastavili dalje ka Tremu.
Od Bojaninih voda smo probijali stazu. Na čelu kolone se menjaju planinari. Od visine snega jedva se vidi markacija. Stazu dobro poznajemo. Pred izlazak na prevoj, kolona se zaustavila. Bilo je potrebno probiti ogromnu strehu. Srećom nije bilo vetra.

Odmaramo na Devojačkom grobu. Dogovor da se prekine sa usponom u 13 casova, neki su ispoštovali a neki ne. Oni neposlušni su se popeli na Trem. Nagrada je bila na trenutak sunčana. Za šest sati smo od Gornje Studene izašli na Trem, prepešačivši 11km sa visinskom razlikom od 1500m.
Na vrhu velika grupa planinara, ali ne kao prethodnih godina. Istom stazom se vraćamo. Zadnji stižu po mraku. U Niškoj Banji smo večerali i nastavili ka Beogradu.
Stižemo u Beograd posle ponoći. Do sledećeg zimskog uspona na Trem, doviđenja


Izvedene pešačke ture (maršruta, dužina, vreme trajanja, broj učesnika): Gornja Studena-Trem-Gornja Studena, 22km, 10h, 32
Osvojeni značajni vrhovi (naziv, kota): Trem, 1810m
Ukupan broj učesnika (broj članova "Pobede"): 32(20)
Datum i vreme polaska: 20.02.2009. 17.00
Datum i vreme povratka: 21.02.2009. 24.00
Ukupno pređeno km prevoznim sredstvom: 550km
Ukupno pređeno km pešice: 22km
Ukupno savladan uspon (u metrima): 1500m
Najviša dostignuta visina (kota): 1810m

VODIČ: Vladislav Matković
POMOCNIK VODIČA: Milan Lončar
FOTOGRAFIJA: Svetlana Veljković, Vladislav Matković i Darko Lazarević