Suva planina  01.-03.marta 2002.

Polazak u petak 01.marta u 16.30č za Suvu planinu autoputem preko Niša iznajmljenim autobusom (org.PSD »Železničar» Bgd) do doma PD «Poštar» Niš, Bojanine vode (860m). Polaznika 14, dva instruktora i šest pomoćnika instr. U subota se vežbalo na napuštenoj ski-stazi iznad doma, na kojoj se zadržao sneg, tj na stazi za vrh Sokolov kamen.

Obrađeno gradivo: način kretanja u gorskom svetu leti i zimi, pojedinca i grupe; vežbe padanja i zaustavljanja na strmim snežištima; priprema grupe i pojedinca za kretanje u navezi, postavljanje cepina i montaža dereza; kretanje u dvojnoj ili trojnoj navezi sa simulacijom propadanja ili padanja poslednjeg člana naveze, ponašanje u takvoj situaciji; kretanje u koloni po strmoj snežnoj padini nagiba 60-70ş delimično sa ledenom korom usekom koji je vodio do pod sam vrh; pronalaženje trase kretanja po nepoznatom terenu u snežnim uslovima (ovde su se visokogorci odlično snašli), delimično instruirani od Instruktora; izlazak na vrh Sokolov kamen 1.523m čime je savladana vis.razlika od 660m za nepuna dva sata; povratak u dom po grebenu ka Mosoru uz snažan vetar.

U nedelju se vežbalo na istoj ski-stazi: izrada improvizovanog skloništa od blokova snega, pokrivenog najlonom, šatorskim krilom i sl; predavanje o mogućim mestima pogodnim za izradu skloništa koja su juče primećena na trasi penjanja ka Sokolovom kamenu.

>> Jedan od vrhova Suve planine - Sokolov kamen je odmah iznad doma "Bojanine vode" >> Podeljeni smo u naveze po troje ili cetvoro. Zadnji u navezi imaju zadatak da iznenada padaju i povlace celu navezu, a mi se bacamo unapred i zaustavljamo cepinom >> Svi smo se slikali
>> Odlucujemo demokratski, onuda se ne vracamo. Idemo grebenom ka Mosoru >> Eh da smo ptice >> Evo i ozbiljnog detalja, kolona ceka.Pazljivo silazimo.

>> Uobicajena jutarnja guzva, zakopcaj, pricvrsti, pronadji a vreme prolazi. Idemo, cuje se pistaljka.

>> Ovde cemo praviti skloniste od blokova snega. Ova vestina nam treba za Komove.

>> Pa kad je vec gotovo treba i da se proba!