Pobedin Veliki put 2004.

Najviši vrh Ukrajine Goverla (2061m)
i Evrope - Elbrus (5642m)- šesti deo -

    06.07.04.

     Osvanuo je još jedan prelep dan bez oblačka. Rasturen je logor - čeka se ratrakt. Obavezno slikanje i kreće se ka Garabašiju gde zatičemo skijaše i bordiste. Malo okrepljenja (čaj, kafa, salata) na stanici Mir i gondolama se polako spuštamo usput "beležeći" foto-aparatima što okolinu što nas same izgorelih i flekavih lica, ispucalih i nateklih usana, zadovoljnih i manje zadovoljnih učinjenim. Lepo je opet videti zelenu travu, cveće svih boja i naš autobus. Sedišta autobusa nikad nisu bila udobnija. Usput smo obišli i spomenike prvih osvajača Elbrusa.

Oni su ispeli Elbrus (na Prijutu 11)
Učesnici uspona na Prijut 11

    Platforma je opet na vidiku, pa onda terenska vozila koja posle svega i nisu tako neudobna. Bilo je lepo sedeti i uživati u svoj lepoti šuma, cveća, plavog neba koje su krasili oštri snežni vrhovi.

Domaćini Instruktori alpinizma
    Opet smo u školsko-nastavnom centru Ulu-Tau. Manji deo grupe ima sreće da spava u krevetu - u međuvremenu su pristigli sportisti koji su ih zauzeli. Ostatak grupe je proveo noć u vrećama na podu svečane sale. Ipak pre spavanja u sali je održano svečano veče povodom našeg osvajanja Elbrusa. Načelnik centra je čestitao na uspehu, podelio diplome i značke "Alpinista Rusije", a bilo je tu i lepih ruskih pesama. Gašenje svetla nas je podsetilo na kućni red Centra.


    07.07.04.
  Spakovavši sve stvari, ranom zorom, pozdravismo se sa domaćinom, terenskim vozilima, još jednom, siđosmo do platforme. Sve stvari su u autobusu i mi krećemo put Tirniauza gde je u bolnici smešten najstariji član ekpedicije (74 godine) koji je pri povratku sa Elbrusa imao pad i kao posledicu toga, tri preloma noge i operaciju koja će se tu obaviti. Njegov povratak kući će uslediti kasnije - avionom a mi nastavljamo našim autobusom ka gradu Naljčiku.

 
Pauza od sat-dva prija - probao se tu i domaći specijalitet - šašljik - nešto kao naš ražnjić (nisam baš sigurna koja vrsta mesa je u pitanju), kupilo se nešto suvenira, votke ... i krenulo dalje ka Mineralnije vode. Pola sata pauze kod spomenika Ljermontovu koji je poginuo u dvoboju braneći čast jedne dame... romantično... za romantične duše... Put se dalje nastavlja ka Mineralnije vodi gde predveče pozdravljamo člana ekspedicije iz Sarajeva - vraća se avionom kako je silom prilike i došao. Posle toga se razgleda prelepi pravoslavni hram pa kreće ponovo na put ka Rostovu.

Spomenik Ljermontovu

    08.07.04.
    Posle ponoći smo preko Dona prešli pored Rostova provodeći još jednu noć u autobusu. Pred zoru stižemo na granicu. Na naše iznenađenje, granicu smo prošli dosta brzo - par sati i nije nešto u odnosu na 10-ak i više pri ulasku. Ukrajinski carinici su bili čak nešto brži... uplovili smo u beskrajne Ukrajinske ravnice. Vreme je lepo, raspoloženje u autobusu dosta dobro. Ceo dan u autobusu može jako da zamori, pa spas stiže u vidu predloga da se napravi pauza na livadi kako bi smo, prvi put, aktivirali zajedničku kuhinju. Makaroni i gotovo jelo su na meniju - i to je promena. Predveče nastavljamo ka Harkovu kroz koji samo prolazimo žureći ka Kijevu.

      09.07.04.

     Par sati posle ponoći stižemo u Kijev. Sa prvim sunčevim zracima, dočekavši red u kupatilu, oko pet sati odlazimo na spavanje... Devet sati je ujutro i vreme za ustajanje. Treba obići Kijev za samo jedan dan.  Kažu da u Kijevu boravi oko četiri miliona ljudi. Autobusom smo, uz stručnu pomoć dva turistička vodiča, obilazili grad.

 

Kijev
Nizale su se tu prelepe građevine: zgrada Opere T. Ševčenka, hram Sv. Nikole, Nacionalni univerzitet, zgrada pošte u centru. Prošli smo pored stadiona Dinama, obišli park Marinski i u njemu videli Marinski dvor. Spomenik osnivačima Kijeva - dva brata i sestra su negde sa severa doplovili i osnovali Kijev a po jednom od braća Kijev je dobio i ime. Kijev ima sličnosti sa Beogradom jer ima stari i novi Kijev. Stari je sagrađen na brežuljcima a kad se pređe reka Dnjepar ulazite u potpunu ravnicu novog Kijeva.
Pečerska lavra - 12 hramova, smeštenih na ogromnom prostoru, od kojih zastaje dah. Prekrasnih kupola koje blistaju na suncu, hramovi odišu čistotom i mirom. Tu su reči suvišne, prepustite se tišini i možete satima da obilazite oko hramova, ulazite u njih, gubeći osećaj za vreme.

 
Osnivači Kijeva
Novi Kijev preko Dnjepra i hrama Uspenja Bogorodičinog

   Ipak, predveče nas tera dalje, treba obići još lepih mesta, kupiti poneki suvenir... Veče u centru Kijeva, večera na trgu prepunom cveća i fontana, okruženi spomenicima i lepim građevinama čine da dani i noći provedeni u autobusu, spavanje u šatorima na snegu budu iz nekog "drugog filma". Jedan nepuni dan je kratak za sve ono što Kijev pruža.
    Sastanak u određeno vreme ispred našeg autobusa nas delimično vraća u stvarnost te puni utisaka odlazimo do objekta gde smo smešteni.


        10.07.04.
   Još jednom smo spakovali stvari u autobus pa posle doručka krenuli dalje. Ceo dan vožnje, popodne zajednički ručak, a onda predveče na oko tri sata od Ukrajinsko-Mađarske granice smo sreli na putu grupu planinara iz Beograda. Oni su krenuli da prođu i dožive sve ono što smo mi već doživeli na ovom putu. Posle veselog pozdravljanja, razmene raznih korisnih i manje korisnih informacija, svako ode svojim putem. Mi rasterećeni a oni, činilo se, opterećeni svim ovim čime smo i mi bili pri polasku.
    Nešto pre ponoći smo stigli do Čopa - granica sa Mađarskom. Ostatak noći smo proveli vozeći se kroz Mađarsku.


         11.07.04.
     Ujutro smo preko Horgoša ušli u Srbiju. Posle Novog Sada, žureći, nastavili smo putovanje, već svi nestrpljivi da što pre stignemo. Nešto pre podneva stigosmo ispred Hrama Svetog Save. Kao i na polasku bili su tu naši prijatelji i rođaci. Još malo slikanja za uspomenu pa se raziđosmo svako domu svome željni odmora.

  

Beograd,
jul - oktobar 2004.