BUGARSKA - Maljovica,
21.05. - 22.05.2005.

Nacionalni park Rila - sportski centar Maljovica

  Rila i Maljovica:
   
  Planinski masiv Rile se nalazi 60km južno od Sofije. Mnogobrojna glečerska jezera, bistri izvori, potoci,vodopadi i vrhovi preko 2700m, čine ovu planinu interesantnom za mnogobrojne turiste, skijaše, alpiniste i planinare. Najviši vrh Rile - Musala (2925m) je najviši vrh Balkana. Dobro markirane staze, mnogobrojni planinarski domovi i skloništa čine Rilu bezbednom preko cele godine. Skijaški centar Borovec, u podnožju Musale, je najveći skijaški centar u Bugarskoj. U podnožju Maljovice (2792m), nalazi se planinarski obrazovni centar Bugarske. Maljovica je najviši vrh severozapadne Rile.

 

    20/21.05.2005. Planinari Pobede, zajedno sa planinarima drugih društava, krenuli su u petak veče ka Rili. Stigli smo u Sofiju oko sedam časova ipauzirali do podne. Planinari iz Samokova su nas dočekali, kratko smo se sa njima zadržali i krenuli ka Maljovici. Autobusom stižemo do planinarske kuće Vada (1410m), odakle započinjemo uspon. Od momenta kada smo krenuli pa do planinarskog doma na sedam jezera (2196m), pratila nas je kiša. Nabujali potoci su usporavali uspon. Bez većih pauza, za tri sata, smo stigli u topli planinarski dom. Ljubazni domaćini su nas izvanredno dočekali. Kome smo se zamerili da vreme bude lose? Upornost se isplatila po ko zna koji put. Osvanuo je vedar i sunčan dan.

Planinarska kuća "7 jezera"

 

  22.05. Samo što smo krenuli i maler. Jedan naš član je povredio nogu. Nismo znali o kakoj povredi se radi ali po naglom otoku smo zaključili da je današnji uspon završen. Zardjala nosila su nam dobro došla. Naša skromna znanja smo maksimalno iskoristili, zbrinuli povredjenog i organizovali transport. Saša iz gorske službe spasavanja nam je u mnogome pomogao. Malo preko snega, pa preko kamenjara i stižemo u planinarski dom Rilska jezera.

Osveženje povredjenog
GSS na zadatku
Transport povredjenog


    Gorska služba iz Dupnice je krenula ka nama. Trebalo je da povredjenog dopremimo do vozila hitne pomoci. Još jednom se zahvaljujem svima koji su pomogli u trsansportu da Goganu ublažimo bol. Osmesi na licima grupe nisu dozvolili da se vidi Goganova muka. (Goganovo pismo Pobedi). Rastali smo se posle pet sati sa povredjenim i krenuli ka planinarskoj kući Vada. Sastajemo se sa grupom iz Boroveca i krećemo ka bolnici u Dupnici. Po dosta izmenjenom planu stižemo u Beograd. Na svežem gipsu potpisi. Svi se radujemo što smo pomogli povredjenom sa nadom za brzi oporavak i zajedno planinarenje. Uspon na Maljovicu ponavljamo na jesen.

Planinarska kuća "7 jezera"
Razdel

 
Beograd, 02. jun 2005.
vodja puta: Vladislav Matković, P.D. "Pobeda", Beograd

| Početna strana