Olimp - Grčka,
05-08. oktobar 2007.

Olimp je prirodni i istorijski spomenik Grčke. Po predanjima je Olimp planina bogova. Planinski venac se prostire neposredno uz obalu Egejskog mora. Sa juga je oivičen Tesalijom, sa severa Egejskom Makedonijom. Pravac prostiranja planinskog venca je sever-jug. Najviši vrh Olimpa je Mitikas (2918m). Pored Mitikasa, preko 2900m visoki su Skolio (2911m) i Stefani (2909m). Uobičajeni pristup najvišim vrhovima Olimpa je iz Litohorona i Prionija. Sa severne strane je planina dosta nepristupačna mada je sa zapada moguć uspon iz Kikinopolisa. Zbog svoje istorije i lepote, Olimp masovno posećuju turisti, ljubitelji prirode i planinari.

Ka vrhu

 Planinari Pobede su i ove godine, tradicionalno, krenuli u oktobru na Olimp. Pored pobedaša grupu su sačinjavali i planinari iz Novog Mesta, Nove Gorice, Malog Lošinja, Rijeke, Čačka, Gornjeg Milanovca i Požarevca. Noćnom vožnjom, u udobnim autobusuima, uz duža usputna zadržavanja, stižemo u Paraliju gde je obezbeđen smeštaj. Smestili smo se u tri hotela. Lepo sunčano vreme je prepolovilo grupu. Jedni ostadoše na plaži a drugi nastaviše put ka Meteorima. Obišli smo tri manastira, napravili pauzu za ručak i vratili se u Paraliju naveče.  

Meteori


6. oktobar
Zbog loše vremenske prognoze menjamo plan. Sutradan ustajemo rano sa namerom da uspon na Olimp napravimo u jednom danu. Po mraku se približavamo Litohoronu. Zora nas je dočekala na krivinama ka Olimpu. Stižemo na Prione (1050m). Dalje se nije moglo autobusima. Kratko prepakivanje i krećemo u koloni ka planinarskom domu Balkoni (2100m). Na mostu kraj vodopada nas prebrojava Boris. Prva pauza, nakon jednog sata pešačenja je kod suve česme. Nastavljamo dalje sa usponom. Vreme idealno za pešačenje. Grupa se malo razvukla ali, posle druge kraće pauze, prvi planinari stižu u dom za dva ipo sata. Dobro prolazno vreme. Ispred doma je bila malo veća pauza. Sačekali smo sporaće i one kojima je ovo bila krajnja tačka uspona. Sunčano jutro se preokrenulo u oblačno popodne..


Mapa Balkoni

Ka Olimpu krećemo uobičajenom stazom. Žurimo ka Skali dok je dobro vreme. Na raskrsnici puteva za Skalu i dom Zeo, kratko se zadržavamo koliko da se podsetimo dokle se nekada popeo nas drug Boba. U znak sećanja ostavljamo cveće. Počela je da rominja ona dosadna jesenja kiša. Sa visinom se povećavala jačina vetra. Uslovi za penjanje su se naglo promenili. Idemo do Skale pa...videćemo za dalje. Želja je da se stvore uslovi za završni uspon na najviši vrh. Puno je prevaljeno kilometara a da nepokušamo na vrh. Ne odustajemo na Skali. Sa Skale silazimo podno Mitikasa. Vlažna stena otežava i silazak i uspon. Koristimo svaku zavetrinu za predah. Najuporniji planinari izlaze na najviši vrh Olimpa Mitikas (2918m). Od ukupno 67planinara na Skalu je izašlo 55 a na Mitikas 31. Zaista vredan rezultat za veoma loše vremenske uslove.   

Na početku Na raskrsnici

Na vrhu se fotografišemo i ponovo istom stazom. Sve do Skale smo jako oprezni. Klizavo je i maglovito. Oblačno vreme je skratilo dan. U suton se vraćaju zadnji planinari. Topli dom je svima prijao. Smestili smo se u tri grupe spavaonice i nakon zasluženog odmora i prigodnog darivanja nasih ljubaznih domaćina, odlazimo na spavanje.


Pentranje Na Mitikasu


    Probudili smo se sa kišom. Po planu se spuštamo do Prionija i naših autobusa. U Katarini se spajaju gupe
. Dočekao nas je pravi letnji pljusak. Nastavljamo ka Beogradu. U Negotinu se zadržavamo tradicionalno. Nije lako ugostiti preko sto planinara. Kiša ne prestaje. U Beograd stižemo pre planiranog vremena. Doviđenja do sledećih uspona.  


Beograd, 18. oktobar 2007.


Izveštaj: Vladislav Matković
Fotografije: V.Matković, S.Miklić, B.Čeliković

Pobeda Web Team 2007.