STARA PLANINA

Tri čuke - 1933m

18.-20.09. 2009.

 

 
18.09.2009.

 

Pošli smo  u  17 sati iz Skerlićeve ulice. Preko Niša, Pirota i Visočke Ržane  oko 23.30 stigli smo  u selo Dojkince do planinarskog doma. Tu  su nas dočekali planinari pirotskog društva „Vidlič“  i dva člana našeg društva.

 

19.09.2009. 

 

STARA PLANINA, Tri čuke

 

 U 7 sati smo krenuli minibusom od doma uz Dojkinačku reku  i prevezli se oko 3km.

Dojkinačka reka Dojkinačka reka, jedan od slapova

Dalje smo nastavili uz dolinu makadamskim putem koji je na većini mesta dosta propao. U predelu Arbinje most je preko reke porušen pa je bilo rizično prelaziti preko klizavog kamenja.

Dolina Dojkinačke reke

Troje iz naše grupe i troje Vranjanaca je prešlo reku. Ostatak grupe je nastavio stazom pored reke sve dokle se moglo proći. Kada je staza počela da se gubi jer je zarasla u šiblje odlučili smo da počnemo uspon južnim padinama brda Golemi Jarišor.

Jovički kamen

Izašli smo iz šume i uz padinu sa ne mnogo visokim i gustim klekama izašli na travnato i ravno brdo Lazarevi jagreci -1874m. Sam vrh brda smo zaobišli i preko prevoja Krvave bare sišli na još niži prevoj ka Vražjoj glavi -1695m

Vražja glava u oblacima

Ono troje što je prešlo reku već su bili ispred nas na usponu ka Vražjoj glavi. Pošto je vreme bilo maglovito i izgledalo je da će početi kiša odustali smo od uspona na Vražju glavu i krenuli dalje ka našem glavnom cilju, vrhu Tri čuke -1933m.

Tru čuke – 1933m, prva čuka

Na vrh smo stigli oko 14.30 časova. Gore smo zatekli desetak krava kako odmaraju u blizini graničnog kamena. Tamo nam se pridružilo troje planinara što su bili na Vražjoj glavi. 

Na vrhu Tri čuke

Sa vrha smo jedva sišli na staru patrolnu stazu probijajući se kroz mokre i guste kleke. Ovom stazom smo otišli do Tri kladenca. Dalje smo preko travnatog i ravnog dela Koprena, vrha Stražna čuka -1772m, došli do blizu Ponora, ali nismo silazili jer smo žurili da za dana stignemo do ulaska u šumu. Niz zapadnu padinu na oko pola sata pre doma počeo je da pada mrak. Pri silasku stazom kroz šumu koristili smo baterijske lampe. U dom smo stigli oko 19.30 časova.

-Dužina ture je bila oko 30km, uspona oko 1200m. Na vrh izašlo 17 planinara.

 

 

20.09.2009.

 

Zavojsko jezero

Većina grupe je bila umorna od prethodnog dana i nije bila raspoložena za kraću turu od doma do sela Paklešnice. Osam planinara je u 8 sati krenulo od doma, markiranom stazom, ka Pakleškom vrhu -1301m. Izašli smo na travnatu površ, a onda niz južne padine sišli u selo Paklešnicu - 630m,  na desnoj obali reke Visočice.

Visočica, selo Paklešnica

Odatle počinje Zavojsko jezero.

Zavojsko jezero, produžetak

Tu je došao kombi i prevezli smo se do Pirota gde nas je čekala grupa koja nije išla na ovu turu. Iz Pirota smo otišli do manastira Temska gde smo se zadržali oko sat vremena .

Manastir Temska

Iz Temske smo preko Periša otišli do Svrljiga i turu završili u kafani „Kamiondžija“ .

U Beograd smo stigli oko 20 časova tako da smo uspeli i utakmicu u košarci Srbija - Španija da pogledamo.

 

-Dužina ture je bila 8,5km, uspona oko 450m. Na turi je bilo  8 planinara.

 

Izveštaj i fotografije: Veroljub Kovačević

Pobeda Web Team 2009

Početna strana