koza_left

 

Istra, Cres, Lošinj, Krk

17.04.-21.04.2014.

koza_right

„Sve dok me šetnja uskim kamenim uličicama istarskih gradova vraća u prošlost, a pogled na pučinu raspaljuje maštu o jedrenjacima i putovanjima u daleke zemlje, onda znam da ću se u Istru ponovo vraćati i otkrivati je, uživajući u magiji koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.“ Toliko toga ostalo je još neistraženog i na Cresu i Lošinju... Vratićemo im se ponovo... Obećavamo!

Ovo su reči kojima sam završila moj prošlogodišnji izveštaj sa ovih prostora. I, eto, naše obećanje smo ispunili. Čak nam se čini da će ovaj uskršnji izlet u Istru možda postati i lepa tradicija.

Posle noćnog putovanja i relativno brzog prelaženja granice, savršenim hrvatskim auto-putevima brzo smo stigli na odredište. Prvo jutarnje sunce obasjalo je pred našim očima Motovun, srednjovekovni gradić na brdu, koji su po legendi, nekada davno, izgradili divovi.  (O legendama i istoriji mesta koje smo obišli, pisala sam u prošlogodišnjem izveštaju  http://www.pdpobeda.rs/mali_izvestaji/2013/ucka/index_1.html). Izašli smo iz autobusa da protegnemo noge i napravili nekoliko fotografija. Produžili smo dalje do Grožnjana i proveli neko vreme u ovom lepom gradiću. Ovog puta, vreme nam je podarilo puno sunca, pa je Grožnjan prosto blistao, u svoj svojoj lepoti. Sa nekoliko veličanstvenih vidikovaca sa kojih se pruža prekrasan pogled prema celoj Istri, posmatrali smo čarobne krajolike, obučene u najlepšu zelenu boju proleća koje se uveliko budilo i opijalo nas mirisima čempresa, borova, trave, raznobojnog cveća… Šetali smo njegovim uskim uličicama, još uvek pustim trgićima, dok su u svakom prozoru dremale grožnjanske mace, sklupčane pored saksija sa divnim ciklamama, i one opijene blagim, jutarnjim suncem
Grožnjan

Grožnjan

Žurili smo dalje … ka Motovunu, još jednom dragulju istarske riznice. Šetajući gradom i sedeći na vidikovcu sa koga se pruža divan pogled na zelenu dolinu reke Mirne i gustu motovunsku šumu, prepunu tartufa, u trenu smo se „teleportovali“ u neko davno vreme, vreme divova i bajki, i opet ostali opčinjeni istarskom magijom, prepunom mističnosti i šarma. Suvenir bez koga se ovaj gradić ne napušta, upravo su male teglice tartufa (crnih, belih, mešanih sa vrganjima i maslinovim uljem), koje smo kupili u jednoj od radnjica i kojima ćemo se „sladiti“ u krugu naših najbližih, u onim trenucima kada, ponekad siva, beogradska svakodnevica bude pretila de se uvuče u naše duše i da počisti sve ove divne uspomene i odnese ih u zaborav.
Motovun
Motovun

Motovun

Kako Pazinska jama nije bila otvorena za posetioce zbog rekonstrukcije, ostavili smo je za neki sledeći dolazak, i vrlo brzo stigli u Labin. Nekada rudarski gradić, danas je Labin, zahvaljujući Rapcu, obližnjem gradiću na moru, postao turistički centar. Posebno je lep stari grad, prepun divnih zgrada sa živopisnim fasadama, baroknih palata, zanimljivih detalja, lepih trgova i veličanstvenih vidikovaca na Učku, more, ostrva… Ostaci mletačke, austrijske i italijanske vlasti vidljivi su na svakom koraku.

Rabac

Labin
Sv.Martin
Na kraju dana, Milan je nežno zagrlio svog unuka Damjana, koji živi u Puli, i koji je sa tatom došao da makar neko kratko vreme provede sa svojim dedom. Jedan deo grupe ostao je da noći u Labinu, a nas dvadesetoro otišli smo do obližnjeg mestašca Sveti Martin, na 10 km od Labina. Prošavši kroz kamenita vrata i kroz drvored stoletnih kestena, potpuno neočekivano, našli smo se ispred palate Lazzarini-Battiala, u dvorištu baroknog letnjikovca – dvorca poslednjeg velikog zemljoposednika, barona Lazzarinija, sagrađenog u 18. veku. 2002. godine palatu su obnovili, zajedničkim radom, porodice Belušić, Miletić i Jenkel i preuredili je u šest komfornih apartmana. I tako, dok su zvezde iznad nas već uveliko svetlucale na tamnom nebu, a lišće na drveću kestena tiho šuštalo, osluškujući glasove prošlosti i zamišljajući ta davna vremena, družili smo se na terasi u dvorištu, uz medovaču, travaricu i štrudlu koju su nam pripremili domaćini za dobrodošlicu, opuštali se i smejali, ispunjeni utiscima i potpuno, ali potpuno opijeni istarskom magijom.
Sutradan smo iz Labina krenuli ka južnom delu planinskog masiva Učke, u gradić Plomin. To izgledom sanjivo mesto čuva bogatu istoriju koja teče hiljadama godina. Nekadašnji srednjovekovni gradić trgovaca, obrtnika, veleposednika i pomoraca, sa korenima koji prodiru još u predrimsko razdoblje, s vremenom se pretvorio delom u grad ruševina, prekinutog kontinuiteta. Uskoci su 1599. godine napali Plomin, pa zatim opet petnaestak godina kasnije. Prema legendi, Italijani su prozvali Plomin - Fianona, jer, kada su uskoci pobili sve ljude koje su zatekli u Plominu, krvavi uskočki napad preživele su jedino unuka i baka (fia e nona), sakrivši se pred uskocima u dimnjak. .Pošto smo sa vidikovca pogledali modro-zeleni Plominski zaliv i bacili pogled na ostatke starog grada, podelili smo se u dve grupe – jedna je nastavila razgledanje gradića, a zatim je u produžetku dana obišla Rabac i Brseč, a planinarska grupa je krenula na uspon na vrh Sisol.

 

Plomin

Pogled na stari Plomin

Sisol je naziv za manju uzvisinu koja je deo planinskog masiva Učke, smešten na njenim južnim padinama. Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stenama prema Čepićkom polju, a sa kvarnerske strane kao odrezan tone u more, čiji krajnji obronci se spuštaju postupno u Plominski zaliv. Na tim južnim, a posebno na njegovim istočnim i zapadnim padinama, mnogobrojni su praistorijski, antički i srednjovekovni arheološki lokaliteti. Obroncima dominiraju tri vrha: Brgud (906 m), Šikovac (779 m) i Sisol (835 m). Leti je služio za ispašu stoke, pa su na njegovim padinama i danas vidljivi tragovi mnogih pastirskih stanova.

Počinje kišica

Počinje kišica

Iza restorana “Kod Dorine”, započinje planinarska staza, koja je u početku širok, zemljani put. Ona je deo Labinskog planinarskog puta (LPP), dugog 40 kilometara, koji si uredili i markirali planinari iz PD “Skitači”, iz Labina. Kakav divan naziv za planinarsko društvo, zar ne?  Kroz belogoričnu šumu, popeli smo do raskrsnice puteva, odakle se otvara vidik na Cres i Lošinj. Nastavili smo dalje uspon prema vrhu Bukovo, a zatim krenuli grebenom, divnom stazom posutom belim narcisima, sa pogledima na Kvarnerski zaliv, na Učku i njen severni greben, sa vrhom Vojak, na Brseč, u koji ćemo se spustiti… Kratka kišica pokušala je da nam na trenutak pokvari naše uživanje, ali, to joj, srećom, nije pošlo za rukom.Vrlo brzo, skinuli smo kabanice i sunce je opet stidljivo provirilo na nebu.Poslednji deo staze do vrha je kamenit, ali nije zahtevan.

Na vrhu Sisol (835 m), ostali smo neko vreme, a zatim nastavili još malo grebenski, preko velikog kamenja i stena. Strme strane grebena, sa naše leve strane, vertikalno su se spuštale pravo u nepregledno, divno Čepićko polje, koje svojim izgledom liči na ogromnu šahovsku tablu. Stvarno je izgledalo nestvarno i čudesno u svojoj lepoti. Zatim smo naišli na još jedno čudo prirode koja se ponovo “poigrala” i napravila veliko prirodno oko – kameniti most nad prolazom (širine 7-8, visine 4 i dužine oko 4 metra), koje je na karti označeno kao špilja Provrtenica. U dobrom raspoloženju, veseli i raspoloženi, sa širokim osmesima na licu, spustili smo se u Brseč, još jedno živopisno mestašce na obali mora, gde smo se susreli sa grupom koja nije planinarila. U restorančiću, u centru mesta, razmenjivali smo utiske i radosno prepričavali naše doživljaje. Zatim smo nastavili autobusom ka luci Brestova, gde smo se ukrcali na trajekt i, za samo dvadesetak minuta, našli na ostrvu Cresu. Produžili smo autobusom do grada Cresa, gde smo se tog popodneva smestili u privatne apartmane, kod naših divnih poznanica od prošle godine – gospođe Katice i gospođe Ide.

Uživancija

Uživancija

Do vrha Sisol

Preko kamenja do Sisola

Nedelja je osvanula sunčana i radosna. Jer, bio je Uskrs! Jedva sam čekala da se uputimo ka Osorščici, toj divnoj planini na Lošinju i tamo provedemo naš praznik. Spakovali smo ofarbana jaja u rančeve, opremili se dobrom voljom i odličnim raspoloženjem, poželeli jednim drugima Hristos vaskrese, i, ne gubeći vreme, krenuli autobusom put Osora. U tom malom gradu, postoji most koji spaja Cres sa Lošinjem, a to je bilo i početno mesto našeg planinarenja. Posle kratkog obilaska Osora, koji je zaista neobičan gradić jedinstvene lepote, prepun vajarskih radova, kipova, skulptura – na otvorenom, krenuli smo „šetnicom sv. Gaudencija, stazom promišljanja u pokretu. Predstavlja put svetosti, unutarnjeg mira i nadahnuća, opraštanja, razumevanja, te prirodne i duhovne lepote. Premošćuje 10 vekova čovekove duhovne potrage, vraćajući ga sebi i prirodi.“ Kako smo prošle godine tuda prošli i videli da je staza koja vodi do planinarskog doma na Mažovoj gori lagana, predložili smo celoj grupi da pođe. I tako, na našu veliku radost, skoro svi smo krenuli gore (oko četrdesetoro ljudi). Kao i prošle godine, staza je bila posuta ljubičastim ciklamama, sve je mirisalo na borove, more je svetlucalo pod jutarnjim suncem, a naše duše su se širile u upijale svu tu lepotu. Jedva sam čekala da stignemo do doma, da podelim moju sreću sa svima, da svi zajedno uživamo na divnoj terasi sa pogledom na more i provedemo nekoliko nezaboravnih trenutaka na tom čarobnom mestu - „ mestu za prijateljstva, radost druženja, uživanje u malim stvarima i životnim radostima“,  kao što piše u opisu šetnice sv. Gaudencija, na tabli u Osoru. Šarenila su se jaja koja smo izvadili iz rančeva, a sa naših lica nisu silazili osmesi dok smo se radosno „kuckali“ i veselo proslavljali Uskrs.

Iva

Najmlađa planinarka, Iva

Mažova gora

Mažova gora i planinarski dom iza nas

Posle više od pola sata pauze, veći deo grupe je ostao da i dalje uživa na terasi doma i divnom suncu, i vrati se istim putem u Osor, a nas petnaestoro je krenulo dalje grebenom. Milanova unuka Iva, sa puno „planinarskih gena“ u sebi, neumorna, veselo je skakutala ispred dede, dok smo hodali preko krševitog grebena, kroz aleju borova, sa opet prelepim pogledima na ostrva, i tako, sve do najvišeg vrha Osorščice – Televrina (588 m).

Posle kraće pauze, nastavili smo dalje i brzo stigli do najlepšeg vrha ove planine – sv. Nikole (ili sv. Mikule), sa starom kapelicom pomoraca i putnika sv. Nikole. Prošle godine, na tom divnom mestu, ogroman sivi oblak koji je prekrio nebeski svod i iz koga se ubrzo sručila i jaka kiša, malo nam je pokvario doživljaj. Srećom, ovog puta, bili smo nagrađeni ogromnim suncem koje je blještalo iznad nas i belim, pufnastim oblacima koji su se prevrtali po nebu i davali prizorima još veću draž, dok je beskrajno more ispod nas, prekrasne teget boje, lagano treperilo, i svojom lepotom prosto nas hipnotisalo. U veselom raspoloženju, hodajući u koloni, i igrajući se sa Ivom „zanimljive geografije“ i pogađajući države, planine, reke i gradove na - „od slova A do slova Š“, nismo ni primetili kada smo se spustili u Nerezine, malo mesto na moru, gde smo se našli sa ostatkom naše grupe. U produžetku dana, autobusom smo otišli u Mali Lošinj. Za razliku od prošlogodišnjeg, kada je kiša lila kao iz kabla, ovo popodne u Malom Lošinju proveli smo u lepoj šetnji, po divnom suncu, kao i dugom, opuštajućem sedenju u bašti hotela Apoksiomen. Uveče smo se vratili u Cres na noćenje.

Unije

Pogled na ostrvo Unije

Prelepo

Prelepo

Deda i unuk

Mali Lošinj - deda i unuka

Sutradan ujutru, napustili smo Cres i, dok se sunce polako rađalo na istoku, prešli trajektom na ostrvo Krk. Ubrzo smo stigli i u grad Krk, a onda je (kao i prošle godine!) počela da pada neumorna kiša. Pljuštalo je kao iz kabla, pa je, posle kratkog obilaska grada, Milan promenio plan – odustali smo od planinarenja i uspona na Obzovu, već smo seli u autobus i otišli do obližnjih gradića – Punata i Baške. Posle kraće šetnje i obilaska, ponovo smo se vratili u Krk, proveli još malo vremena u šetnji (pod kišobranima) kroz ovaj lep gradić, svi se prikupili, i već oko 15 sati krenuli ka Srbiji. U ponoć, na hrvatskoj granici, autorka ovih redova „dočekala“ je i svoj rođendan. Dok me je Iva ljubila i veselo vukla za uši i dok su me moji dragi prijatelji planinari grlili i želeli zdravlja i sreće, moje srce je bilo ispunjeno radošću – što sve ovo lepo delimo zajedno.

Kiša na Krku

Kiša na Krku

Po povratku u Beograd, kao i uvek, teško je bilo vratiti se u svakodnevicu. No, kao što sam već više puta ponovila, i to se mora… A onda, dok trepnemo okom, pred nama su opet neki novi putevi, neke nove planine i vrhovi, pa opet more i pučina koji plene, dok uvek ostaje isti samo onaj dobar, jak, neizmeran osećaj – OSEĆAJ SREĆE.

 

U nastavku, pogledajte Picasa album:

picasa
 

Vođa puta: Milan Lončar


Izveštaj: Marija Petrović
Fotografije:
Marija Petrović

Lon-che