Alpinistička akcija: Ovčar i Kablar, 08.-09. oktobar 2005.

- prvi deo -


    Učesnici akcije: Maja Nikolić (PD Pobeda), Zoran Karić (PD Pobeda), Nebojša Stojančić (PK Visokogorci Srbije), Zoran Stepanović (PD Pobeda).

    Zbog vremenske prognoze koja je najavljivala kišu i sneg na Žabljaku, nerado smo odustali od planiranog penjanja Zubaca na Durmitoru. Prognoza za Srbiju bila je znatno lepša pa smo odlučili da vikend provedemo u Ovčar banji, a da Durmitor odložimo za dve ili tri nedelje.

Subota 08. oktobar :
    Nebojša i Karić su krenuli kolima u subotu ujutru oko 8h i tri sata kasnije stigli su u Ovčar banju. Maja je zbog obaveza na fakultetu krenula u 12h autobusom za Valjevo, gde sam je sačekao i put smo nastavili kolima. U Ovčar banju smo stigli oko 15h.
    Vreme do našeg dolaska Karić i Nebojša su iskoristili za uspon na vrh Kablara (889m), do koga im je po lepom vremenu trebalo nešto manje od dva sata. Savladali su visinsku razliku od 630 metara. Silazak sa vrha su izveli istim putem za sat vremena.

Na vrhu Kablara (889m)
Pogled sa Kablara

    Odmah po njihovom silasku sa Kablara (i našem dolasku u Ovčar banju) počeli smo sa pripremama za uspon u donjoj steni Kablara visokoj 120 metara smerom »Prolećna«. 

Pripreme za penjanje
Nakon penjanja :)

    Podelili smo se u dve naveze, Maja i Nebojša, Karić i ja. Oko 16h u smer smo ušli prvo Karić i ja, a ubrzo i Maja sa Nebojšom. Nismo žurili tako da smo iz smera izašli u sumrak. Spakovali smo opremu, a zatim po mraku, uz pomoć čeone lampe koju je poneo samo Nebojša (veliki plus za njega), siparom sišli u podnožje. Nakon lepinje sa kajmakom i piva otišli smo na spavanje u planinarski dom.

Pristup smeru: od planinarskog doma (motela) prugom ka tunelu oko 100 metara do početka stene. Ulaz u smer je nekoliko metara od pruge, pored velikog sipara.

»Prolećni smer«, 130m, III, opis smera:
  •  prva dužina (50m) počinje skokom u grebenu koji vodi u plitak žljeb u visini od 15 metara (težina III), nakon čega se izlazi na greben (težina II), kojim se izlazi na položeniji teren (težina I) do osiguravališta (drvo) pod sledećim skokom u smeru.
  • druga dužina (40m) počinje direktno naviše u visini od 20 metara (težina III) do plitkog vertikalnog žljeba koji se zaobilazi prečenjem udesno i naviše na krušljiv i veoma eksponiran greben (težina III) kojim se dolazi do drugog osiguravališta (uska polica sa dva klina)
  • treća dužina (40m) počinje prečenjem ulevo u dužini od dva metra, a zatim direktno naviše oko 20 metara ka drvetu koje ostaje sa desne strane (težina III), do police od koje nastavljamo još 10 metara (težina –III) do izlaza iz smera.
Silazak: oštrim grebenom naviše u dužini od 30 metara, a zatim stazicom levo kroz šumu do sipara i siparom do pruge.

Prolećni smer (snimljen sa suprotne obale Morave)
Prolećni smer (iz pravca planinarskog doma-motela)

za nastavak kliknite ovde.