ROMANIJA i JAHORINA, 23-25. februar 2007.


   
23. februar
U 16 sati grupa od  trideset četiri  planinara krenula je na put ka Romaniji. U planinarski dom u selu Stajna stigli smo posle 23 sata. Tamo su nas čekali domaćini iz planinarskog društva "Romanija" sa Pala.


24. februar
ROMANIJA
Pošto smo stigli kasno a tura za ovaj dan nije bila previše duga krenuli smo malo kasnije, u 9 sati. Stazu su planinari markirali celu, čak su veći deo markirali nekoliko dana prije našeg dolaska. Još se po snijegu vide tragovi farbe i krčene šume po stazi.

Sveže markirano Put ka pećini

Dan je bio vedar, bez oblaka i miran. Od doma se vide stene jugoistočne Romanije. Vođstvo smo prepustili domaćinima, odnosno braći Nenadu i Predragu Jakovljeviću. Staza iz sela ubrzo prolazi kroz šumarke i proplanke sa zapuštenim livadama. Kasnije ulazi u gustu četinarsku, smrčevu i jelovu šumu. Staza je većim delom bila blatnjava jer se upravo tih dana topio snijeg sa planine. Prvo smo stigli do Novakovog vrela, dobrog izvora sa velikim koritom. Dalje staza vodi strmije do izlaska na Novakovu njivu, ravni proplanak odakle se skreće desno i ubrzo izlazi u rijetku borovu šumu ispod vertikalnih stena krajnjeg juga Romanije. Uzanom stazom osiguranu starim sajlama u dvije odvojene grupe smo se popeli do Novakove pećine/1515m/. Vratili smo se istom stazom do iza Novakovog vrela do raskršća i skrenuli lijevo penjući se podnožjem stenovite barijere sve do izlaska na romanijsku površ, odnosno Hotičko polje. Još malo napred i stigosmo na vrh Velika stijena/1611m/. Dobar vidikovac na istok i jug, selo i dom u njemu.

Novakova pećina Na Velikoj Stijeni 1611m

Sa vrha smo sišli na prevoj Stajničko ždrijelo odakle je jedna grupa nastavila do pećine Zečeva ledenjača a druga niz ždrijelo nastavila silazak u dom. U pećinu se nije moglo ući jer je zaleđen ulaz. Predveče smo svi stigli u dom gde su nas čekali planinarski pasulj i pivo. Uveče su domaćini obezbedili muziku sa pevačem, guslarom koji zna jednu strofu da otpeva ali bilo je veselo tako da ostadosmo do posle ponoći. Dobili smo jednu veliku fotografiju na poklon za naš dom na Rajcu.

Veseli Bosanci... Toliko od njega

Tura duga oko 15km, uspona oko 750m, na vrh izašlo 28 planinara.
 

25. februar
JAHORINA
Tura drugog dana duga oko 6km, uspona oko 300m, na vrh izašlo 20 planinara. Pozdravivši se sa starim drugarima  što nas uvek dobro dočekaju i što se godinama družimo na Trnovačkom jezeru i Magliću oko osam sati smo krenuli ka Jahorini. Tamo smo stigli posle devet sati i odmah krenuli na uspon. Dan dobar, poneki oblak na nebeskom plavetnilu. Snijeg tvrd, da je strmije trebale bi i dereze a ovako putem do jednog prevoja pa desno skretanje i kratak uspon na vrh Šator/1875m/.

Padina za početnike Slikaj nas!

Vetar hladan s juga šiba pa  silazimo u Dugu dolinu do sledećeg sedla. Pogled dobar ali ne baš idealan na Treskavicu, Bjelašnicu i povremeno Visočicu. Penjemo se na najviši vrh zapadne Jahorine Ogorjelicu/1908m/. Prelazimo preko još jedne kote/1906m/ i dolazimo do iznad jedne od žičara. Na stazi puno skijaša. Silazimo obodom klizave staze pazeći da nas neko ne „očeše“.

Treskavica u daljini Dečija radost


Na kraju svi spremni za polazak u 14,30 kod kombija. Još dugo obilazimo putem Romaniju, penjemo se na Sokolac pa velikom visoravni sve do Han Pijeska usred šume. Tako preko Drine, Mačve i ravnoga Srema u Beograd stigosmo malo posle 23 sata.


Beograd,
01. mart 2007.


Izveštaj i fotografije: Veroljub Kovačević

Pobeda Web Team 2007.