Suva Planina  (Trem i Mosor), 16.02.2007. – 18.02.2007.
prvi deo | drugi deo     Bilo je ovo još jedno zanimljivo planinarenje. U petak popodne, krenuli smo na republičku akciju na Suvu planinu, na jedanaesti tradicionalni uspon na Trem. U Donji Dušnik stigli smo uveče oko pola 10 i smestili se u hotelu i školi.
    Akcija je otvorena u subotu, 17. februara, u 7 sati ujutru. Veći broj učesnika krenuo je iz Donjeg Dušnika (410m), a kasnije su pristizale i druge grupe planinara, iz različitih pravaca. Tako se formirala dugačka kolona, i svi mi smo se, polako, korak po korak, približavali vrhu.

Polazak Kolona

          Staza je vodila preko Gornjeg Dušnika, gde prolazimo pored starih vodenica još iz vremena između dva svetska rata, Grabovog prolaza, Devojačkog groba... Na prvom delu staze, uglavnom smo gazili po raskvašenoj zemlji, blatu i mokrom lišću, da bismo se na većoj visini obradovali snegu koji je dočaravao zimu koju u Beogradu još uvek nismo videli. Bilo je dosta magle, oblaka, a u nekim momentima, čak je i sunce pokušavalo da se probije, ali, nažalost, na kraju nije uspelo da se izbori sa maglom koja nas je skroz obavila i sprečila da bar na trenutak vidimo prizore oko nas.

Stara vodenica Pokušaji sunca

    U koloni je bilo i mladih i starih, a primetili smo i najmladjeg učesnika, Davida, iz Kladova, koji ima samo pet godina! Naša grupa na Trem je izašla oko 12 sati. Posle kraćeg odmora, vratili smo se istom stazom u Donji Dušnik, oko 15h30. Organizator akcije obezbedio je besplatan ručak, pa smo otišli u radnički restoran i tamo jeli  dobar pasulj.
Katarina, na vrhu