Suva Planina  (Trem i Mosor), 16.02.2007. – 18.02.2007.
prvi deo | drugi deo     Nedelja je osvanula sunčana. I sve ono što nismo videli prethodnog dana, sada nam je bilo kao na dlanu. Potpuno drugačiji prizori, nebo bez oblaka, sunce koje greje, a u svima nama bolje raspoloženje. U pola 8 ujutru, krenuli smo autobusom do raskrsnice ispred sela Čagrovac (360m). Pridružila nam se i grupa planinara iz Sombora, koji su imali sopstveni prevoz. Nekoliko planinara iz obe grupe odlučilo je da ne ide na turu, već autobusom odlaze u Nišku Banju. Od raskrsnice, nastavljamo put ka Mosoru (984m). 

Mosor Ka vrhu

    Staza vodi kroz sela Čagrovac i Jagličje, ka prevoju između Sokolovog Kamena i Mosora. To je interesantna planina, sva u steni, ali postoji dobro markirana staza i uz malo veću pažnju, polako, jedan po jedan, popeli smo se svi. Penjući se, mimoilazili smo se sa drugim planinarima koji su silazili. A onda, na vrhu, pravo zadovoljstvo.

Jedan deo grupe... ...drugi deo grupe

    Pred nama su Sokolov Kamen, a iza njega Trem, koji kao da viri, obe planine tako lepo vidljive i lepe... Jasno smo videli i greben kojim smo se peli do vrha, prethodnog dana. Zaista su to bili prizori koji se ne zaboravljaju. Posle odmora, krenuli smo dalje, preko Čelinog kamena, prevoja Rajac, odakle smo se još jednom osvrnuli i mahnuli Mosoru, Sokolovom Kamenu i Tremu, nastavili do vrha Ločište (839m), sišli u selo Rautovo, a zatim asfaltom još 4 km do Niške Banje. Posle ručka u obližnjem restoranu, krenuli smo za Beograd i stigli oko pola 10 uveče.
    U našoj grupi, najmlađi učesnik bila je Katarina, 11 godina, koja se popela i na Trem i na Mosor.

Sokolov Kamen, a iza "viri" Trem Tri "lepotana": Mosor, Sokolov Kamen, Trem

subota, 17.02. : učestvovalo ukupno 750 planinara. Svih 36 planinara iz naše grupe popelo se na Trem. Dužina ture bila je 22 km. Savladana visinska razlika je 1400m, a vreme trajanja ture bilo je 9 sati.
nedelja, 18.02. : naša grupa brojala je 30 planinara, Somboraca je bilo 14. Dužina staze je 18km, savladana visina 810m, a vreme trajanja ture bilo je 8 sati.Beograd,
22. februar 2007.


Vođa puta: Milan Lončar

Izveštaj (uz konsultacije sa vođom) i fotografije: Marija Petrović


Pobeda Web Team 2007.