Ararat i Kačkar - 27.07.2007. - 19.08.2007.

-   Kačkar   -


| Ararat | Dnevnik |
    Planinari Pobede zajedno sa planinarima iz Konjuha-BiH i planinarima planinarskih društava Srbije, krenuli su na veliki put Pobede pod nazivom Najlepše Planine Turske.

Ispraćaj
Polazak

Na ovom putu, dugom oko 8000 km, popeli smo biblijsku planinu Ararat, najlepšu planinu Turske Kačkar, obišli smo istorijske spomenike od kojih su najstariji smešteni u praskozorje civilizovanog sveta: spomenike Antičke Grčke i Starog Rima, helenizovanog Starog Sveta (doba Aleksandra Makedonskog i njegovih naslednika), ranohrišćanske spomenike Stare Jermenije i centralne Anadolije, Vizantije i na kraju osmanlijske Turske.
    Nakon noćnih putovanja, kratkog zadržavanja u Istanbulu, vožnje Bosforom, stižemo u Trabzon na obalu Crnog Mora. Kratko smo se zadržali i krenuli ka manastiru Sumela. Manastir Sumela (od IV do početka XX veka) je jedna od najznačajnijih monaških zajednica Srednjeg istoka. Predveče smo stigli u podnožje Kačkar planine, grad Ayder. Smeštamo se u dva privatna hotela i dogovaramo o sutrašnjem usponu. Za našu poveću grupu smo obezbedili četiri mini busa i jednog lokalnog vodiča.
    Sutradan krećemo po dogovoru. Neudobnim vozilima po neravnom putu, nekako smo stigli do 2350 m. Jedva smo čekali da napustimo neudobne mini buseve.

Polazak na Kačkar

Vreme izvanredno. A sad put pod noge sa teškim rančevima. Svuda naokolo potoci, zelene i cvetne livade. Krećemo se jedva primetnom nemarkiranom stazom. Bez vodiča je skoro nemoguće planinariti Kačkar planinom.

Preskačemo nabujale potoke. Oči su stalno uprte u špicaste vrhove.
Uspon do Crnog Jezera

Popodne stižemo do Crnog jezera (Kara Deniz - 2750 m), gde planiramo da zanoćimo.

Crno jezero
Crno jezero

I nismo se umorili koliko smo očekivali. Šatore smo razapeli neposredno uz obalu jezera. Uživamo u zalasku sunca. Usponom na Kačkar je planirana fizička provera i aklimatizacija. Znali smo unapred da je nemoguće, sa severne strane napraviti uspon za dva dana.
    Nastavljamo uspon ka vrhovima Kačkara.

Kačkar

Rasterećeni brzo napredujemo.

Dolazimo na prevoj (3250 m) i maksimalno se zadržavamo.
Kačkar

Oni najuporniji kreću na obližnji vrh. Nakon 150m uspona završavamo uspon. U šali smo prozvali popeti vrh Pobedag (3402 m).
Pobedag

Vraćamo se do prevoja pa nazad do baznog kampa.
    Sutradan smo rano ustali, raspremili kamp i ponovo, sa svim stvarima, krenuli na uspon. Obišli smo jezero sa desne strane i serpentinama izlazimo na 2900 m. Ponovo jezero, ali ne tako lepo kao Crno. Odmaramo i sačekujemo najsporije.
    Silazili smo sporo. Uživali smo u cvetnim livadama, brzim potocima, vodopadima.

Cveće na Kačkaru

Stižemo i do civilizacije. Naseljeno mesto, verovatno samo preko leta, se zove Yukari Kavrun (2500 m). Najviše smo se obradovali pivu. Dogovaramo se sa vodičem da li pešice do Aydera ili kombijem. Najumornije smo spakovali u kombije, a ostali pešice po prašnjavom putu. Ovo silaženje se oteglo. Nismo osećali umor u predivnoj prirodi. Nekako smo se izvukli autobusom iz Aydera. Putovanje smo nastavili ka Araratu.