Alpi i Dolomiti, Austrija & Italija & Slovenija,
 27. jul - 06. avgust 2007.
Austrija - Graz i Ankogl
  

Petak, 27.07.2007.

20.00  Grupa od 24 planinara iz Srbije i Makedonije polazi na put koji je trajao 12 dana.

21.15       Batrovci, granični prelaz u Srbiji

22.45     Bajakovo, granični prelaz u Hrvatskoj

24.00-00.30   Pauza, motel u Petrovom selu

Subota, 28.07.2007.

03.00    Donji Mečej – granični prelaz u Hrvatskoj 

05.30    Maribor, granični prelaz u Sloveniji

06.30    Špilfeld,  granični pelaz u Austriji

Na graničnom prelazu čeka nas Vlasta iz Slovenije, koja nam je mnogo pomogla oko organizacije ovog putovanja, sada nas je u grupi 25 planinara prelazimo granicu, oko 8 časova stižemo u Graz.
Pred polazak

         
    Obilazimo dvorac Eggenberg koji se nalazi 15 minuta od centra grada.

     

O dvorcu:

Sagradio ga je Knez Johann Ulrich von Eggenberg 1623. godine. Dvorac se sastoji iz 4 tornja koja su simbol godišnja doba, 12 ulaza koji su simbol broj meseci u godini, 365 prozora simbol dana u godini. Unutrašnjost dvorca ogleda se u raskošnim dvoranama koje nažalost nismo mogli videti jer je dvorac bio zatvoren. Oko dvorca je romantično uredjen vrt iz 19 veka pun zelenila.  
Paun ispred dvorca Eggenberg
 

      Nakon razgledanja Dvorca idemo do centru grada, prelazimo preko mostića na  Muri dolazimo do trga «Schlossberg, prekrasan pogled na stepenice koje nas vode na Schlossberg gde se nalazi najstarija zgrada grada iz 13. veka. Obilazak počinje kod tornja sa zvonom, sagradjenim 1588. godine u kojem se nalazi najpoznatije zvono Graza pod imenom «Liesl». Zvono ne nalaze na najvišem spratu, ukupna težina mu je 4632 kg, zvoni tri puta dnevno sa 101. otkucajem.
Od trga Schlossbergplatz stepenicama na Schlossberg
 
 Malo niže se nalazi tvrdjava «Stallbastei». Tvrdjava je opasana zidovima širine 6 m i visokim 20 m. U 16. veku služila je kao zatvor sa platformom za topove. Od 1715. godine na tvrdjavi je postavljen alarm i četiri topa koji su služili kao signal da je negde nastao požar. Stižemo do tornja sa satom «Uhrturm», sagradjen je u 13 veku, veličina kazalji na brojčaniku je preko 5 m, na njemu se i danas može očitavati tačno vreme.Prelep pogled na Stari grad gde je smešten Mauzolej cara Ferdinada II iz XVI veka, Katedralu iz XIV veka koja služi kao crkva, Umetnički paviljon grada «Kunsthaus». Na Muri u vodi je ostrvo «Murinsel», izgradjeno2003. godine, to je plivajuća školjka, koja je povezana sa dva mostića sa obalama Mure. Na ostrvu se nalazi restoran i amfiteatar.

Ostrvo u obliku skoljke na Muri sa kafanom i amfiteatrom Toranj sa satom

Završavamo obilazak Graza. Preko Villacha, Spitala i Obervellacha dolazimo u Mallnitz.

Mallnitz je malo mestašce smešteno u srcu Hohe Tauern alpskog nacionalnog parka. Sagradjeno u tradicionalnom alpskom stilu i nalazi se na 1200 m/nv sa puno zelenila i vode, iznad koga se uzdiže Ankogel.
Divimo se lepoti, oko nas zelenilo, sve se blista od čistoće. Javljamo se u Turist biro, brzo dobijamo informacije o smeštaju, žičari, karte Mallintza. Krećemo ka kampu kod gospodina Helmuta (koga i sada spominjemo) grupi se pridružuje i Darko iz Slovenije.

Na ulasku u Mallnitz 

Širimo šatore, nekoliko planinara se smešta u čvrstom objektu u privatnim kućama. Slobodeno veče.

Kamp kod Helmuta: zelena livada, pristojni WC-i, tuševi sa toplom vodom - ukoliko ubacite žeton koji košta 1 EUR imaćete 7 minuta toplu vodu.

 
Kamp u Mallnitzu Mallnitz

Nedelja, 29.07.2007. 

Ustajanje, doručak i priprema za polazak. Cela grupa autobusom polazi do žičare. Prvi polazak žičare je u 8.30, kupujemo povratnu kartu do Hannoverhausa (2626 m). Fotografišemo se, grupa se deli na dva dela.

 

Žičara u podnožju Grupa ispod Hannoverhausa

Grupa od 19 planinara markiranom stazom broj 520 polazi ka vrhu Ankogel, vreme je oblačno ali nam to ne smeta. Spuštamo se krivudavom stazicom na 2580m a zatim lagano penjemo, prelazimo preko kamenih ploča, lednika ispod nas dolina Mallnitza a iznad nas Ankogel u magli.

Grupa Preko lednika>

Počinje da duva jači vetar, hladno je, imam utisak da će svakog trena početi da pada sneg. Pravimo pauzu kod prirodnog zaklona na 3097 m n/v. Jedan planinar odustaje, idemo dalje uz greben i strminu. Sva sreća, ne pada kiša, inače bi se po blatu veoma teško kretali. Magla je prekrila vrh, vidljivost slaba, fotografišemo se i radujemo što smo popeli Ankogel (3252 m).

Na vrhu Ankogl 3252m

Nakon 15-tak minuta vraćamo se istom stazom do zaklona, okrepljujemo i nastavljamo put, spušta se sve veća magla. Darko je napred a ja pozadi. Počinje da pada kiša, vodimo računa da grupa ostane na okupu zbog magle, bez pauze idemo do  Hannoverhausa spuštamo se žičarom u dolinu. U dolini vreme lepo i sunčano. Druga grupa planinara je uživala u planinarskom domu i kraćim šetnjama, zbog kiša vratili da su se nešto ranije. Srećni što smo popeli Ankogel idemo do kampa na odmaranje.