Alpi i Dolomiti, Austrija & Italija & Slovenija,
 27. jul - 06. avgust 2007.  

    Austrija - Salzburg i Krimml vodopadi;  Italija - Marmolada

Ponedeljak, 30.08.2007. 

Rano jutro, pakujemo se, kiša počinje da lije kao iz kabla, mokri smo, ali nasavljamo put ka Salzburgu. Uživamo u prelepim predelima i čistoći kojom se odlukuje cela Austrija.

 
     

Salzburg:

Salzburg je austrijski grad koji se nalazi uz reku Salzach, okružen je planinama a izgrađen je u baroknom stilu. Sa svojim alpskom okruženjem i tradicionalnim centrom 1997. godine je proglašen UNESCO baštinom Salzburg je prelep grad opisan u Zvuku muzike. Tradicija grada je bogata i duga, proteže se još od rimskih vremena, ali je tek u 16. veku, zahvaljujući velikoj viziji i snazi volje princa nadbiskupa Wolfa Dietricha von Raitenaua, Salzburg postao grad kakav poznajemo danas. Ulice grada su popločane kamenom, povezane su uskim prolazima koji vode na elegantne, zaklonjene trgove a na svakom koraku možete naići na prekrasne primere arhitekture. Wolfgang Amadeus Mozart, neuporedivi genije muzičke umetnosti, nesvakidašnja i jedinstvena pojava na Evropskom muzičkom nebu XVIII veka, rođen je u malom austrijskom gradu Salzburgu, 27 januara 1756 godine. Za svoj kratki životni vek, 36 godina, uspeo je da stvori čak 626 dela iz skoro svih muzičkih formi koje su tada postojale. Obzirom da je Salzburg rodno mjesto Wolfganga Amadeusa Mozarta, ne čudi da je muzički život u Salzburgu izuzetno bogat. Salzburg Festival se smatra jednim od najvažnijih muzičkih festivala na svetu, a u gradu se održava i mnoštvo drugih festivala. Svake godine u Salzburgu se održava oko 4000 kulturnih događanja od kojih je većina muzičkih. Grad Salzburg je drugi po veličini u Austriji, glavni je grad istoimene pokrajine, u njemu živi 150.000 ljudi. Salzburg godišnje poseti preko 7 miliona posetilaca.


Fontana, a iznad nje tvrđava Hohensalzburg

Najmanja kuća na svetu
Dolazimo u Salzburg, Mocartov grad, prelazimo preko reke Saltz obilazimo: Katedralu, barokne fontane, Mocart platz, Mocartovu rodnu kuću, najmanju kuću na svetu, tvrdjavu Hohensalzburg i park Mirabell.
Park Mirabell Pogled na Katedralu

   Vreme je za polazak. Prolazimo kroz predivni brdske predele, kuće u planinskom stilu ukrašene ledenim muškatlama, sve je kao u bajci. Dolazimo u nacinalni park Hohe Tauern, već iz daljine vidimo vodopade koji padaju niz strminu.
      Od parkinga treba nam 10-tak minuta laganim hodom do vodopada, prolazim pored uredjenih dvorišta i kuća, koje su okićene cvećem i raznim figurama. Dolazimo ispod samog vodopada, divimo se lepoti a zatim uredjenom stazom penjemo pored samog vodopada i uživamo u prelepom pogledu. Krimml vodopadi su podeljeni u tri velika slapa ukupne visine 380 m.
Krimml vodopadi

Vreme je za nastavak putovanja, čeka nas Italija, dolina Trente i uspon na Marmoladu. Razmišljam sta da radim, ljudi su umorni, kasno je, da napravimo pauzu jedan dan. Ingrig iz Nove Gorice i njeni prijatelji uzeli su slobodan dan da bih sa nama peli Marmoladu. Ipak ostajemo pri planu.

Utorak 31.07.2007.

Oko 01 h stižemo u kamp Malga Capela gde imamo rezervisan smeštaj. Zajedno sa Vlastom tražim domaćine da se smestimo, kasno je, ceo kamp spava. Otvoreno a domaćina nema. Noć je hladna, ulazimo u veliku prostoriju kao dnevni boravak, toplu, blistavu od čistoće ukrašenu cvećem, čuje se lagana muzika,... pomislih da bi bilo dobro da se ovde smestimo da ne gubimo vreme. Pogledah malo bolje prostoriju, bilo je to predvorje za ulazak u kupatila. Smešno ali istinito, odlučismo - spavaćemo u predvoruju sa vrećama i podmetačima. Grupa raspoložena za šalu, tuširanje, fotografisanje i ako je ponoć već poodavno odmakla.

Malga Capela, spavamo ispred kupatila... Pogled na jezero Fedai sa Marmolade
  

Oko 6 h, čujem neko ulazi, domaćini, pomislih biće problema. Na naše iznenadjenje gospodja izlazi ostavlja nas da i dalje spavamo. I ostali se bude uz šalu - smeštaj bio fantastičan, bilo bi dobro da i sleduću noć spavamo na istom mestu da ne širimo šatore.

Ustajemo, pripremamo se za novi dan. Ingrid sa prijateljima dolazi u dogovoreno vreme u 7 h. Proverava kakva nam je oprema za penjanje, ponela je opremu iz Slovenije u koliko nam bude zatrebala. Kompletiramo se i kao vojnici postrojavamo u vrstu da nas jos jednom Ingrid pregleda. Od 25-toro nas 12-toro ide na Marmoladu, ostali sa prijateljima iz Slovenije penjaće Piz Bue.

Iz kampa Malga Capella polazimo svi zajedno. Vozimo se autobusom oko 1 h kroz predivne predele Dolomita do ledničkog jezera Fedai (2045 m).

I grupa:

Nas trinaest preko kamenog mosta polazi do doma Seggioiva odakle se žičarom penjemo do doma Pian dei Fiaconi (2626m). Uz stenje i kamenje dolazimo do glečera iznad nas Marmolada. Vreme prelepo, vedro i sunčano. Formiramo dve naveze, Ingrid je vodja prve naveze u kojoj je nas 9-toro, a Borko druge sa 5-toro planinara.

Formiranje naveza u pozdaini Piz Bue 3152 m Prva naveza

Laganim hodom idemo uz glečer, grupa poslušna. Prelazimo preko glečera za oko 2,5h. Skidamo dereze, iznad nas sajla i vertikalni uspon od oko 250 m. Iza i ispred nas kolona planinara - predivan prizor. 

Skidamo dereze Uz sajle

Ponovo izlazimo na sneg ostalo je oko 200 m n/v do vrha. Stavljamo ponovo dereze, lagano kećemo ka vrhu, oko nas vidimo prelepe vrhove, iza nas Piz Bue. Izlazimo na Marmoladu (3343m), na vrhu nema snega. Radujemo se, čestitamo jedni drugima na uspehu. 

Marmolada 3343m i prva naveza Druga naveza, sat vremena kasnije

U blizini je bivak Bianco, svraćamo za pečat i da se okrepimo a zatim krećemo sa vrha istom stazom. Dereze na noge lagano se spuštamo, naša druga naveza ide nam u susret. Ponovo skidamo dereze, čekaju nas sajle, spuštamo se do glečera i opet dereze. Sneg je vlažan, moramo biti pažljivi. Zamolila sam Ingrid da ide prva jer dobro poznaje teren. Spuštamo se lagano do početka glečera, skidamo dereze, čestitamo još jednom jedni drugima, fotografišemo se i idemo ka žičari koja će nas odvesti u dolinu. Vozimo se žičarom prelep pogled na okolinu ispod nas jezero. Prelazimo preko mosta i mesta gde nas je ostavio autobus. 

Druga naveza silazi peške - prošlo je radno vreme žičare  Poslednji pogled na Marmoladu

Čekamo drugu navezu i grupu da se vrati sa Piz Bue. Zadnja žičara je odavno sišla, vreme odmiče, ne pojaljuje se ni jedna ni druga grupa. Oči su nam uperene u pravac odakle bi trebala da dodje druga naveza. Vidimo drugu navezu kako silazi niz planinu. Čekamo ih da se našalimo sa njima i da im čestitamo na uspehu. Približavaju nam se, ne vidimo radost u njima, već na pitanje ’gde ste?’ odgovaraju da je Nenad upao u glečersku pukotinu, ali na svu sreću Zoran je dobro osigurao Nenada. Zatim je Borko osigurao ostale i Nenadu pomogao da izadje iz pukotine bez posledica. Kako je Nenad upao u glečer možete videti iz izveštaja koji je Nenad napisao, u nastavku.