RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Homoljske planine, Veliki vrh (Krilaš) 670m
18. januar 2014.

ИЗВЕШТАЈ СА АКЦИЈЕ НА
ХОМОЉСКЕ ПЛАНИНЕ
Велики врх (Крилаш)-670м.
18.01.2014.


Пошли смо из Скерлићеве улице ујутро у 6.30 часова. Преко Пожаревца и Петровца на Млави дошли смо до села Ждрела, односно до бање поред пута где смо направили паузу од пола сата и затим отишли до села Шетоње које се налази на западном подножју Хомољских планина. Из центра села у 9.30 кренули смо на планирану туру.

Тура Велики врх /Крилаш/.

Из села Шетоње /165м/ прво смо дошли до преиферије села где престају асфалтиране улице и почиње шумски пут који у том првом делу служи као депонија за одлагање сеоског смећа. Пут води у правцу југоистока преко Кивске главице/388м/ ка превоју између Јежевца на северу и Великог врха на југу.

Са шумског пута у пределу Поникве скренули смо стазом која води преко пропланака и ливада североисточних падина до Великог врха или Крилаша/670м/. На врх смо стигли око 11.30.

Са врха је био добар поглед на околне планине, на североистоку Хомољске планине а на истоку оближња Бељаница, на западу шумадијске планине: Авала, Космај, Букуља и Рудник као и на подручје око Млаве и Мораве. Дан је био прави пролећни са мало источног ветра. Са врха смо кренуили у правцу југа до брда Вучић/565м/ и даље отишли шумског путем до фарме коза и оваца „Бела река“ где смо стигли око 13.30 сати. Ту су нас лепо угостили домаћини и пожелели нам поновни долазак у овај крај који су планинари до сада ретко посећивали јер није било маркираних стаза. Овај предео се налази у зони између Хомоља и Бељанице у њеном најзападнијем делу. На фарми смо се задржали до 16 часова и кренули превозом назад. Успут смо на кратко свратили у домаћинство Милановића у горњем делу села Липовице. Они се успешно баве сеоским туризмом.

Вратили смо се преко Липовице и Крупаје али смо на Крупајско врело стигли по мраку па га нисмо могли ни видети. Преко Крепољина и Петровца вратили смо се за Београд где смо стигли око 20 сати.
Дужина туре је била 13км, успон 550м. На врх изашло 32 планинара.

Верољуб Ковачевић, тел.
065-939 1195

Погледајте све фотографије ------> ОВДЕ