RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Izlet iznenadjenja-Pangeo-Grcka
06 - 08. jun 2014.

IZLET IZNENAĐENJA-PANGEO-GRČKA


I ove godine smo krenuli sa manjom grupom na izlet iznenađenja. Pre nego što smo krenuli iz Skerlićeve ulice, pogađamo na papirićima planinu i vrh. Grupa radoznala, željna novih, nepoznatih planina, vrhova, prirodnih lepota. Otpadoše oni koji pogađaše planine Slovenije, Hrvatske, Bosne. Naš minibus se uputio na jug, ka Nišu. Mnogi pomisliše da idemo ka bugarskim planinama, ali se i oni prevariše. Prešli smo bugarsko-grčku granicu i uputili ka grčkim Rodopima. Zbog loših puteva, malo kasnimo sa usponom, ali, lepo vreme nas ohrabruje. Neki su bili blizu pogotka, a neki su već bili na toj planini.

Početak uspona - Mesoropi........................... Netaknuta priroda

Iskrcavamo se u selu Mesoropi (250 m), odakle započinjemo uspon. Zajedno u koloni, prolazimo kroz uspavano selo i ulazimo u kanjon reke sa puno vodopada i mostića. Staza je dobro obeležena do pećine iz koje izvire ova bistra rečica. U startu se jedna grupa odvaja za pešačenje do pećine, a druga za vrh. Velika vlaga i sunce su učinili stazu skoro neprohodnom. Kretali smo se kroz paprat veće visine od naše.


Mesto za odmor............................ Džinovska papratDetalj sa staze .... ........................Mostić


VodopadiJoš 1600m do pećine .......................Probijanje

Do pećine je markirana staza od 6 km. Blizu pećine se odvaja grupa za vrh i već u startu problemi. Zaglavismo u steni, izgubismo skoro jedan sat, a vreme nam je dragoceno. Čeka nas uspon od 1700 m i isto toliko u silasku. Put pronađosmo obilazeći stenu sa desne strane i izađosmo na greben. Grebenu nikad kraja. Upornost nam je vrlina.


Izađosmo iz džungle....................Mati(1956m)

Na samom vrhu je relej, srećom zatekosmo dežurne koji nam zadnje zalihe vode dadoše. Nalazimo se na najvišem vrhu Pangeo planine koji se zove Mati (1956 m). Nakon slikanja i osveženja, nastavljamo drugom, nama nepoznatom stazom. Put nije obeležen, već se snalazimo pomoću busole i karte. Konačno se dočepasmo vidljivijeg puta koji nas serpentinama dovede do prvog potoka. Voda, voda, to čudesno piće. Stižemo u Mesoropi i minibusom u Stavros, gde nam je rezervisano spavanje.

a na vrhu antena............ Hotel u Stavrosu gde smo bili smešteni..... Plaža u Stavrosu

Grupa koja se ranije vratila sa kraće ture je i ranije otišla u Stavros. Naveče smo uživali u grčkom pivu i specijalitetima. Sutradan smo se kupali do popodne i krenuli preko Makedonije za Beograd. Po planu se vratismo zadovoljni i iznenađeni.

Изведене пешачке туре (маршрута, дужина, савладана висинска разлика, време трајања)
Mesoropi - Mati - Mesoropi 22km 1706m 11 h

Освојени значајни врхови (назив, кота, број учесника, датум): Mati, 1956m, 8, 07.06.2014
Vodja puta: Matković Vladislav
Pomoćnik vodje:
Mićić Boris
Fotografije: Matković Vladislav