RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Niske i Visoke Tatre
02 - 10. januar 2015.


Niske i Visoke Tatre

Niske i Visoke Tatre su deo planinskog masiva Karpata, koji se proteže od Češke preko Poljske, Slovačke, Ukrajine, Mađarske i Rumunije do Dunava. Upravo se u ovom masivu nalaze i najviši vrhovi nabrojanih zemalja. Niske Tatre se protežu sa istoka ka zapadu i najvećim delom su prekrivene četinarskom šumom. Mnogobrojne doline, kanjoni, vodopadi čine ovaj deo Tatra prelepim za mnogobrojne posetioce, ljubitelje prirode. Sa pravom se nazivaju Slovenskim Rajem. Najviši vrhovi u Niskim Tatrama su Dzumbijer(2042m.) i Čopok(2024m.) koji su sastavni deo nacionalnog parka i najvećeg skijaškog centra Slovačke (Jasna-1111m.) Planinski masiv Visokih Tatri se proteže duž severne granice Slovačke, odnosno južne granice Poljske. U ovom masivu se nalazi preko 25 vrhova iznad 2500m, a najviši je Gerlahovski Štit(2655m.). Na samoj granici sa Poljskom se nalazi i najviši vrh Poljske Risi(2499m). Planina je ukrašena sa 85 planinskih jezera. Najveće je Hincovo jezero koga mnogi nazivaju Hincovo more. Mnogobrojne doline, potoci, vodopadi i jezera čine planinu izvanredno lepom. Prirodna katastrofa, izazvana orkanskim vetrom 2007godine, uništila je preko tri miliona stabala četinarske šume. Preko 350km planinarskih staza povezuju najlepše delove i vrhove Tatra.


Najviši vrh Niskih Tatri Džumbijer(2042m)

I ove godine planinari Pobede su boravili više dana u masivu Niskih i Visokih Tatri. Grupu je sačinjavalo 15 skijaša i 20 planinara. Po veoma dobrim uslovima skijaši su skijali na najpoznatijem skijalištu Slovačke, Jasni. Visokogorci su se popeli na Chopok i Džumbijer.
Nije nam smetalo da, posle neprospavane noći u autobusu, popnemo najviši vrh Niskih Tatri Džumbijer(2042m). Sa južne strane od Sredečkog preko planinarskog doma Štefanik(1740m). Vreme pri usponu veoma hladno sa vetrom od 60km/h na vrhu. Visinsku razliku od 1092m.smo savladali za 4h i sa vrha se vratili istom stazom za dva sata. U hotel Larion se smeštamo u popodnevnim časovima. Sutradan smo započeli skijanje na severnoj strani Chopoka i usponom na pomenuti vrh.
Zbog loših vremenskih uslova uspon prekidamo na visini od 1670m-Lukova. Uspon na Chopok smo uspešno izveli baš na Božić. Bio je to pravi Božićni uspon. Na završnom usponu zbog leda koristimo dereze koje ne skidamo sve do autobusa. Savladali smo 913m pri usponu od Jasne do vrha, skijaškom stazom. Usput smo imali priliku da uživamo u prelepom pogledu na Zapadne i Visoke Tatre. Badnje veče smo obeležili zajedničkom večerom i paljenjem badnjaka.Za vreme boravka u Niskim Tatrama organizovane su tri pešačke ture. Od hotela Grand preko doline do tri vode, Brhliške i čate Kolesko pa nazad do Granda. Druga pešačka tura je išla ponovo od hotela Grand, Koleskog, početka žičare za Chopok, Široke doline do Čate Lučki.
Treća pešačka tura je izvedena u masivu Visokih Tatri od Hrebjonka preko Rajnerove čate, Orlovskog vodopada do Zamkovske čate. U povratku smo obišli zamrznute vodopade Studenog potoka.Za vreme boravaka u Tatrama obišli smo Demanovsku pećinu i istog dana pešačili od pećine do Mikulaške čate.
Boravak u akvaparku Tatralandija je svima prijao bez obzira na visoku cenu. Na kraju možemo svi da budemo zadovoljni boravkom u Slovačkoj počev od smeštaja, prevoza, ishrane, skijanja i planinarenja.


Изведене пешачке туре (маршрута, дужина, савладана висинска разлика, време трајања, број учесника):
A. Jasna - Lukova - Chopok - Jasna 8km. 913m. 5h. 6
B. Sredečko– Džumbijer – Čata Štefanik - Sredečko 18km. 1092m 7h 5
C. Demanovska pećina - Mikulaška Čata 8km. 350m 3h. 11
D. Jasna - Tri vode - Jasna 8km. 255m 4h 16
E Jasna – Široka dolina – Lučki 11km 370m 6h 12
F. Hrebjonak – Rajnerova čata – Zamkovska čata – Vodopadi – Hrebjonak 12km 265m 5h 18

Освојени значајни врхови (назив, кота, број учесника, датум):
A Chopok 2024m. 7 07.01.2015
B Džumbijer 2042m. 5 03.01.2015
Preko 70% grupe sačinjavali su planinari i skijaši kojima ovo nije bio prvi put u Tatrama. U povratku za Beograd obiđosmo Banjsku Bistricu, drugi po veličini grad Slovačke.


Vođa puta: Matković Vladislav
Pomoćnik vodiča: Matković Ana

Izveštaj i fotografije: Matković Vladislav