RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Povlenski krug / Beden(1250m), mali Povlen(1347m), srednji Povlen(1301m) i Veliki Povlen(1271m)
30. maj 2020.

Povlenski krug / Beden (1250mnv), mali Povlen (1347mnv), srednji Povlen (1301mnv) i veliki Povlen (1271mnv).

Želim da Vas pozovem na uspon na 4 vrha Povlena koji zaokružuju jednu od najlepših staza u ovom delu Srbije. Popećemo se na Beden (1250mnv), mali Povlen (1347mnv), srednji Povlen (1301mnv) i veliki Povlen (1271mnv).Program:Polazak iz Beograda iz Skerlićeve je u 7:00h.
Prvu pauzu ćemo napraviti u blizini Valjeva.
Autobusom ćemo doći do Debelog brda odakle počinje akcija. Prvo ćemo se popeti na vrh Beden, sa koga ćemo se uputiti ka malom Povlenu grebenskom stazom preko Oštre kose. Nakon uspona na mali Povlen – najviši od svih povlenskih vrhova, ići ćemo na srednji Povlen pored lovačke česme i usput obići vulkansku kamenu formaciju. Nakon srednjeg Povlena idemo grebenski do velikog Povlena odakle ćemo se spustiti na dom PK Povlena.

Ta staza je kružna i duga ukupno 13 km, sa visinskom razlikom od ~700mnv, prepešači se za oko 5 sati laganim tepom.

Sa vrhova Povlena se po lepom vremenu vide sve Valjevske planine ali i veliki deo Šumadije. Vrhovi Povlena su jedni od najlepših vidikovaca u Srbiji a sa njih se pruža vizura od 360 stepeni. Ujedno, početak jeseni je doba kada su boje u ovim krajevima prelepe i možete uživati u svim lepotama ovog kraja.

Ko bude želeo, imaćemo organizovan ručak u domu PK Povlen ili ko želi može poneti hranu iz ranca (sendviče i sl).

Na hodanje poneti jaknu, kapu,rukavice, jake cipele, kamašne. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni kompet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove. Po potrebi poneti i magnezijum direkt za mišiće. Poneti minimum 1,5-2l vode.

OPREMA: Na hodanje poneti jaknu, kapu za sunce, naočare, jake cipele. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni kompet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove. Po potrebi poneti i magnezijum direkt za mišiće. Poneti minimum 1,5-2l vode. Na stazi ima vode!

PREVOZ I CENA AKCIJE:
Cena prevoza 1300 dinara mini busom.

NAPOMENA:
Staza nije planinarski zahtevna i mogu da pođu svi planinari. Postoji mogućnost i skraćivanja uspona i ranijeg završetka uspona. U zavisnosti od vremenskih uslova i datih okolnosti na terenu, vođa akcije zadržava pravo korekcije i izmene plana. Svi učesnici planinarske akcije moraju da imaju overenu knjizicu za 2020. godinu.

NAPOMENA: Svi učesnici akcije su u obavezi da obavezno koriste zaštitne maske u prevozu i tokom odlaska na akciju kao i drzanje propisane distance tokom trajanja akcije.

Vođa planinarske akcije: Srđan Gavrilović mb. 668 tel. 064 28 51 788
За Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић